Vraag het de sint!

Vraag het de sint!

Isa Kroon, lieve Sinterklaas hoe oud is opperpiet? En mijn broertje Sem wil graag weten hoe je Sinterklaas en zwarte Piet kan worden?

Opperpiet is tussen de 30 en 40 jaar. We zeggen de leeftijd nooit precies, want hij is geboren in een schrikkeljaar. Eigenlijk viert hij zijn verjaardag eens in de 4 jaar. 

En de vraag van Sem is ook een behoorlijk goeie vraag. Sinterklaas kun je niet worden. Sinterklaas ben je. Zwarte Piet wordt je pas na een strenge opleiding op de pietenschool in Madrid. Die school is in het kasteel van Sinterklaas. Er zijn 8 klassen. Naast Sinterklaas en opperpiet geeft ook professor Van de Uytleg daar les. 
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Beste Sint en AntwoordPiet, Jan wil graag weten waarom de Sint een gouden staf heeft. Groetjes Jan en zijn broer. 

Beste Jan en zijn broer, een goeie vraag. Op deze vraag kan jullie vader natuurlijk geen antwoord geven. Waarop wel eigenlijk? Sinterklaas draagt een staf omdat hij ook bisschop is. Zeg maar de baas van de pastoor. Een bisschop moet zorg hebben voor zijn mensen, net als jullie vader en moeder zorg hebben voor jullie. Sint is dan net als een herder die voor zijn schapen zorgt. Een herder draagt altijd een staf. 


Kijk direct maar nar de herders in het kribbetje bij jullie thuis of bij jullie oma's. Sinterklaas is dus ook herder over alle kindertjes en heeft daarom altijd een staf bij zich. Soms heeft hij een houten staf. Soms ook een staf van koper. Maar als hij belangrijk werk heeft, draagt hij graag de gouden staf.
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Liz, waar slaapt de sint?

Dag Liz, je stelt een goeie vraag. Sinterklaas slaapt, als hij in Volendam is, in de toren van de Sint Vincentiuskerk. Kijk maar naar de foto. Als hij in Edam is, slaapt hij altijd in het stadhuis. Soms weet sinterklaas ’s morgens nog niet waar hij ’s avonds slaapt. Het ligt eraan hoeveel werken we hebben. Een enkele keer slaapt Sinterklaas in de bank bij iemand thuis. Dan slaapt hij maar een uurtje. En dan houdt hij één oog altijd open om te zie of er niemand naar beneden komt.
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Hallo lieve sint. Sanne keizer 5 jaar, heeft de sinterklaas ook een mama?

Jouw vraag krijgen we wel meer. Ik begrijp het goed dat kinderen dat vragen. Iedereen heeft een moeder, want je wordt geboren uit een vrouw en dat is gelukkig meestal je moeder.De moeder van Sinterklaas is al heel lang geleden overleden. Ze is begraven in Myra in Turkije. Sinterklaas gaat een keer per jaar naar haar graf. Hij legt dan bloemen neer bij het graf en zit daar dan ongeveer een uurtje. Daarna gaat hij meestal naar een goed Turks restaurant voor een kop koffie of kop thee. Geen fristi.

 

En in Madrid gaat Sinterklaas op de verjaardag van zijn moeder altijd een dagje uit met alle pieten. Dat is best gezellig. We spelen dan allerlei spelletjes. Meestal spellen die geruild zijn. Sinterklaas vindt het zonde om die weg te gooien. En dan nog de naam van de vader en moeder van Sinterklaas. Hoe zijn moeder precies heette vertelt Sinterklaas bijna nooit. Alleen opperpiet weet dat. De vader van Sinterklaas heette Grote Klaas
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Estelle Bermo, hoe houdt u uw baard zo mooi?

Dag Estelle, Sinterklaas zijn baard zit inderdaad altijd mooi. Een enkele keer, als het heel hard regent verdwijnen de krullen.Gelukkig is er dan onze kapperpiet, Piet Permanent, die de baard van Sinterklaas weer helemaal in orde maakt.
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Danique Zwarthoed, lieve sint ik heb een vraag! Wie is je oudste piet en hoe oud is hij?

Goede vraag Danique, de oude pieten gaan niet meer mee naar Nederland. Ze blijven in Spanje achter. Daar werken ze voor sinterklaas af en toe in het magazijn om cadeautjes in te pakken en om cadeaus te repareren die kapot zij gegaan. Domenico en Snovino hebben dit jaar gezelschap gekregen van Piet Consulario. Ze hebben het best gezellig. Deze oude pieten zin ongeveer 70 jaar. Een paar oude pieten zijn wat jonger, maar lijken wat ouder. 
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Noor Veerman, hoe komt de sint aan de pieten?

Dag Noor, Sinterklaas zoekt in Spanje altijd naar geschikte grote jongens en mannen die als zwarte pieten Sint willen helpen. Hij zoekt ze in alle steden. Ze moeten goed kunnen klimmen. Sjouwen en ze moeten goed kunnen kijken en luisteren. Ze moeten met elkaar goed kunnen samenwerken, zoals dat ook hoort tussen broertjes en zusjes. En de pieten hebben allemaal verschillende kwaliteiten. Er zijn pieten die goed kunnen klimmen en dansen. Er zijn inpakpieten en pieten die bij de bakker en de slager de cadeautjes keuken en dus ook een beetje opeten. Dat zou ook wel iets voor jou pa zijn of voor opa Veerman. Dat lijken me goeie proefpieten, zeker als het om chocoladeletters gaat.
Groeten,
Antwoordpiet

 

Sanne Keizer, krijgen pieten ook cadeautjes?

Dag Sanne, dat is een goeie vraag. Als Sinterklaas zijn verjaardag viert krijgt iedereen een cadeautje. De pieten krijgen zeker weten ook een leuk presentje. Meestal geeft Sinterklaas aan ons een cadeautje op 6 december als we op de terugweg zijn naar Spanje. Vorig jaar kregen alle pieten nieuwe handschoenen.
Groeten,
Antwoordpiet

 

Anne en Nick Sier, wat lust Amerigo naast wortels nog meer?

Dag Anne en Nick, ik begrijp jullie vraag en ik denk dat jullie het paard graag wat anders zouden willen geven. Wortels zijn echt het beste. Een stukje appel is een beloning die de pieten het paard weleens geven. En dat is ook goed.
Groeten,
Antwoordpiet

 

Bo Schilder, ik zou graag willen vragen of u wel eens verliefd bent geweest? Dion Schilder, hoeveel zwarte pieten heeft u?

Dag Bo, dag Dion, Sint heeft in Volendam 67 pieten. Lieve kinderen, Sinterklaas is eigenlijk verliefd op alle kinderen. Hij heeft de pieten wel eens verteld dat hij vroeger, toen hij nog jong was, een lief meisje heeft ontmoet. Hij vertelt daar niet zo vaak over, want dan wordt Sinterklaas verdrietig. Het meisje waarop Sinterklaas een oogje had heette Montserat.
Groeten,
Antwoordpiet


Nina en der ma, wij hebben wel een miljoen vragen maar we beginnen er met 1... Wie doet de was als jullie in Volendam zijn?

Dag Nina en d'r ma, jullie hebben best een interessante vraag. Zoals jullie weten slaap ik vaak in de toren van de Sint Vincentiuskerk. En als ik daar ben is de huishoudster van de pastoor altijd bereid mijn kleren te wassen. Ze heet Gaar. Ze kan dat als geen ander. Soms als ik daar niet slaap, mag ik de was wel eens brengen een hele lieve moeder en bijna oma.
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Yara Tol, hoeveel pieten zijn er in totaal zijn? En zijn pieten ook wel eens verliefd?

Dag Yara, een begrijpelijke vraag en ook een ondeugende vraag. Als we in Volendam zijn, hebben we 67 pieten bij ons. Er zijn 2 pieten die dit jaar een beetje verliefd zijn geworden, maar het is al weer over geloof ik.  Het waren Zaragosa Senseo Carpetto. Ze hadden best wel een lieve vriendin uitgekozen. De ene vriendin van Zaragosa heette Dolores. De andere naam weet ik niet.
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Cari Bokstijn, ik vroeg mijn eigen af. Vind u het leuker in Spanje of in Nederland? Omdat u maar zo kort in Nederland bent.

Dag Cari, het was bitter koud vannacht. De pieten moesten wel een extramantel aan om bij de mensen en vooral bij de kinderen iets lekkers in de schoen te doen. Sinterklaas zat in de toren van de kerk, maar het was daar ook niet warm. Als het zo koud is, verlangt Sinterklaas weer graag naar Spanje, maar als hij in Spanje is wil hij toch weer graag naar Nederland. Dat zal wel zo blijven.
Groeten,
Antwoordpiet 

 

Susanne en Lisa Tuijp, wij zouden graag willen weten wie de beroemdste piet is?

Dag Susanne en Lisa, ik moet daar natuurlijk wel even over nadenken. Ik kan die vraag ook niet aan Sinterklaas stellen. Sinterklaas vindt alle pieten even beroemd. Ik weet wel dat Sinterklaas de pieten meestal het werk laat doen waar ze goed in zijn. Ze zijn dan in het werk wat ze voor Sinterklaas doen soms wel een beroemdheid. Zo kan Francesco als geen andere speculaas en banket proeven. Dat doet niemand hem na. En je weet ook waar Pietje Piet goed in is. Eigenlijk nog nergens in, maar hij is ook nog klein. Hij is wel beroemd als ondeugende Pietje Piet.

Ik vind dat ik zelf ook wel een beetje beroemd ben. Ik moet ook vaak voor Sinterklaas klusjes opknappen waar hij alleen mij voor kan vragen. Zo zie je maar, iedereen is een beetje beroemd. En vergeet opperpiet niet. Hij loopt ook altijd naast sinterklaas en hij mag ook in het grote boek schrijven. Tenslotte Susanne nog het volgende. Vroeger was er een heel beroemde piet, maar die gaat niet meer mee naar Nederland. Dat is Trappedoelie. Hij woont in een Spaans rusthuis. Ik denk dat je nu wel genoeg weet.
Groeten,
Antwoordpiet 

De Grote Sinterklaasshow film online downloaden!

De Sinterklaasshow in sporthal Opperdam van 25 november 2018 is na 2 of 3 dagen te downloaden, klik hieronder.

Download Sinterklaasshow film

Heb jij al een Pietenpas?

De Grote Sinterklaasloterij 2018 is begonnen! Met deze Pietenpas op zak kun je extra prijzen winnen!

Vraag een Pietenpas aan